ODH Kennel Be Brave

Wij verwachten geen pups meer
 

Voor de combinatie Yuna en Tank heb ik voorlopig genoeg aanmeldingen en staat deze voor nu op een stop.

Yuna is maandag 22 oktober 2018 loops geworden. Volgende week gaan we beginnen met progesteron prikken en ik verwacht dat de dekking begin november zal plaatsvinden

We hebben woensdag 31-10  progesteron geprikt bij Yuna en de uitslag was een  progesteron van  9.29 nmol/L. delen door 3,18 > is 2.92 ng/ml. Dat betekend dat Yuna al een stijging laat zien. donderdag  1-11 was de progesteron 4.87 ng dat betekend dat ze vandaag of morgen de ovulatie heeft. Vrijdag 2-11 heeft ze een progesteron waarde van 7.4 ng. Dit betekend dat de ovulatie heeft plaats gevonden en dat de eitjes nu aan het rijpen zijn.

We hebben Yuna zaterdag 3 november laten dekken en maandag 5 november. Maandag 10 december zal de echo plaatsvinden en dan weten we zeker of Yuna zwanger is. Als de natuur het toelaat zal Yuna de eerste week van januari bevallen.

 
Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.


We hebben Yuna gewogen en ze weegt 34,0 kilo


Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.

Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.      


We merken dat Yuna veel moe is en veel slaapt. Met uitlaten is ze ook minder druk dan normaal. Yuna wil ook niet meer eten, al is Yuna altijd al geen groter eter geweest vergeleken de moeder. Ze is minder lomp tegen anderen honden. En wil nog meer knuffelen dan normaal. Zou dit een teken zijn? We weten het maandag 10-12.... Spannend!!


 Vierde week

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden.  En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven. De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 26/30

De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de baarmoeder verdeeld.

De dierenarts kwam al wat eerder langs om even te oefenen met  haar echo apparaat. Maar het was al gelijk overduidelijk te zien. YUNA IS ZWANGER! Er waren meerdere pups te zien. We zijn allemaal erg blij dat yuna haar 1e nestje in januari krijgt! Ze slaapt veel en wil nog niet eten. Dus voer haar nu bij met vlees en dat eet ze wel. Ook is ze afscheiding verloren wat ook echt hoort bij een zwangerschap van rond de 28 dagen. Over een paar weken gaan we een foto maken op precies te weten hoeveel pups er verwacht worden!

Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.

Yuna is begin van de week niet helemaal lekker  geweest van de zwangerschap. Ze was aan de diarree en had niet echt honger. Gelukkig geen koorts of een giardia parasiet. Maar waarschijnlijk een klein virusje opgelopen. Verder is ze minder sloom dan vorige week. Haar buik begint wel echt te groeien!  Later in deze week was haar ontlasting gelukkig al weer wat beter en haar eetlust komt gelukkig ook weer terug. Rond 17 december word er een foto gemaakt van de buik van Yuna om te zien hoeveel pups ze krijgt. Aangezien het haar 1e nestje is wil ik graag weten met de bevalling hoeveel pups ik kan verwachten.

 

 

 

En weer hebben we even een leuke echo gemaakt met de dierenarts aan huis! De hartjes kloppen en we zagen er zowiezo 4 of 5

 

Zesde week

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let weer op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelf verzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.


Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

 De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.

Wij zijn 24 december naar de dierenarts geweest voor een foto om het aantal pups te weten te komen. En we telden 4 of 5 pups! De foto's waren niet echt heel duidelijk dus 1 pup zal een verassing worden 4 of 5 pups? De werpkist is helemaal klaar voor de bevalling. De bandjes liggen klaar en we zijn al druk bezig met het verzinnen van namen. We hebben er helemaal zin in! Yuna is een werkelijke vreet monster geworden en alles wat eetbaar word wil ze op eten. Ook al ligt het voor je neus op tafel als ze de kans krijgt eet ze het op. Terwijl Yuna altijd netjes opgevoed is en het normaal gesproken nooit aan zal raken.

 

 

Achtste week

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.

De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ al klaar wat eventueel nodig is voor de bevalling.


Dag 62/63

Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.

Negende week

Dag 63

Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. Let goed op de teef, vooral als het te lang duurt. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts berichten, op z’n laatst de 66ste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder en kinderen te redden.