ODH Kennel Be Brave

Wij verwachten geen pups meer
 

Dracht

De dekking heeft plaats gevonden op 5 en 6 mei!


Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.

De echo van Mojo staat gepland rond 2 juni! Als Mojo zwanger blijkt te zijn zullen de pups in de eerste week van juli geboren worden!

Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.


 We hebben Mojo gewogen en ze weegt  32,8 kilo..

 

Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.     

We merken dat Mojo veel moe is en veel slaapt. Met uitlaten is ze ook wat slomer. Ze is niet druk meer tegen anderen honden en wil ook niet meer heel lang spelen. Zou dit een teken zijn? We weten het dinsdag 6 juni... Spannend. 

Ook hebben we Mojo weer gewogen en ze weegt nog steeds 32.8 kilo. Wel lijkt ze iets dikker te worden.

Vierde week

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven. De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.
Dag 26/30

De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de baarmoeder verdeeld.


Vandaag 6 juni 2017 is de dierenarts bij ons aan huis geweest voor een echo van Mojo.... En.. Ze is ZWANGER! Mojo is al wat 1 kilo aangekomen en eet ook alweer beter. Wel is ze nog erg moe. Mojo is ook al dikker aan het worden.

 

 


 


Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.
Mojo begint al aardig dik te worden en slaapt nog steeds veel. Eet lust word al weer wat meer gelukkig.


Zesde week

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let weer op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelf verzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.

Je ziet Mojo nu per week dikker worden. De tepels worden ook dikker. Je ziet dat haar lichaam klaar word gemaakt voor de pups. Deze week gaan we de werpkist plaatsen in de woonkamer en al vast de spulletjes weer tevoorschijn halen :)

Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

 De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.

Mojo haar lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Tepels worden gevuld en ze word maar dikker en dikker. Hoeveel zouden erin zitten? Leuk om dit steeds te gokken. Dinsdag 27 juni maken we een röntgenfoto en dan kunnen we puppen gaat tellen.. Spannend! Mojo is de hele dag aan het hijgen en je ziet dat alles in de weg zit bij haar. Nog 2 weekjes en dan is ze verlost van haar buik, dat is wel fijn nu met deze temperaturen.

 Achtste week

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen


De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ al klaar wat eventueel nodig is voor de bevalling.
De dierenarts belde vandaag 23 juni 2017 of we vandaag konden i.p.v dinsdag i.v.m een begrafenis. Dit vond ik wel fijn aangezien Mojo al aardig dik is en ik dinsdag eigenlijk al best laat vond. Dus we gingen vandaag voor de foto naar de dierenarts... Erg spannend want hoeveel pups krijgen we te zien. Mojo bij de dierenarts gelijk maar weer gewogen en ze woog nu.. 40 kilo! Dat betekend dat ze 8 kilo is aangekomen deze weken. Op de foto waren sowieso al 7 pups te zien! misschien dat er nog 1 of 2 verstopt zitten.. maar dat er 7 moeten komen is wel fijn om te weten met de bevalling. Het komt nu allemaal dichtbij. Vandaag ook maar alle spullen voor de bevalling opgezocht. We zijn er klaar voor!

Dag 62/63

Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.


Negende week

Dag 63

Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. Let goed op de teef, vooral als het te lang duurt. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts berichten, op z’n laatst de 66ste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder en kinderen te redden.