ODH Kennel Be Brave

Wij verwachten geen pups meer
 


Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.


We hebben Pip gewogen en ze weegt 38,5 kilo


Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.

We hebben Pip gewogen en ze weegt  38,8 kilo..

 

Pip is deze week helaas ziekjes moet spugen en heeft diarree het heerst hier ook in deze omgeven Mijn andere teef Mojo is ook ziek. Hierdoor kunnen we niet echt goed zien hoe het met haar gaat gezien haar zwangerschap. Ze lijkt al wel iets dikker aan te voelen.. Spannend.. Dinsdag 29 maart staat de echo gepland! Dan weten we zeker of ze zwanger is :)  nog even afwachten....


Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.


Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.      


Pip is gelukkig weer beter heeft geen diarree meer, Ze wilt het liefst de hele dag knuffelen en slaapt ook veel. Ze wilt nog niet eten en is ze een beetje misselijk.

Vierde week

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven. De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.
Dag 26/30

De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de baarmoeder verdeeld.


We hebben vandaag de echo gemaakt van de zwangerschap van Pip en...... Ze is zwanger!! We zagen ongeveer 7 a 8 pups. We zijn helemaal blij. Pip zit gelukkig ook weer lekker in zijn vel. Eet nog niet heel goed en is ook nog moe.. Maar we verwennen haar goed en ze komt gelukkig niks te kort! 

Pip woog vandaag 40 kilo
Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.
Zesde week

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let weer op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelf verzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.

pip is niet veel veranderd deze week in vergelijking tot vorige week. Wel veel beschermende over haar buik tegenover andere honden. En ze lijkt dikker dan haar vorige zwangerschap. Je merkt dat haar buik nu ook sneller gaat hangen. Dit komt omdat ze al een nestje heeft gehad dan gaat het allemaal wat sneller hangen.

Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

 De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.

Pip weegt nu 44.30. 

De dierenarts belde vandaag op of we nu konden komen voor de foto aangezien ze maandag een operatie wouden doen die ze niet wouden uitstellen. Dus wij naar de dierenarts en een foto gemaakt en.................. We zien zowiezo 10 pups! Misschien zit er nog 1 verstopt maar op 10 pups kunnen we rekenen.

De Nestbox staat al klaar zodat Pip alvast kan wennen.

Pip is duidelijk moe en slaapt veel. Maar wat wil je met zo'n dikke buik. 


Achtste week

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.
De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ al klaar wat eventueel nodig is voor de bevalling.

Dag 62/63

Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.

Negende week

Dag 63

Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. Let goed op de teef, vooral als het te lang duurt. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts berichten, op z’n laatst de 66ste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder en kinderen te redden.      

Je merkt dat haar buik haar in de weg gaat zitten. Pip is erg sacherijnig naar anderen honden. Ze kan met moeite naar haar uitlaatplek lopen en dan wil ze graag weer naar huis. Maar wat wil je met 10 pups in je buik. Ze is erg aan het hijgen en ze ademt zwaar. Ook zitten haar melk klieren helemaal vol... Dit gaat niet heel lang meer duren! 

24-4-2016