ODH Kennel Be Brave

Wij verwachten geen pups meer
 

Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.


We hebben Pip gewogen en ze weegt 35,5 kilo


Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.


 
We hebben Pip gewogen en ze weegt  35,3 kilo..Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.      


We merken dat Pip veel moe is en veel slaapt. Met uitlaten is ze ook minder druk dan normaal. Pip wil ook niet meer eten en is een beetje misselijk. Ze is chagrijnig tegen anderen honden. Zou dit een teken zijn? We weten het woensdag 18-3.... Spannend!!

Ook hebben we Pip weer gewogen en ze weegt 36,2 kilo.

      Vierde week

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden.  En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven. De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

We gaan woensdag 18-3-15 naar de dierenarts voor een echo om te kijken of  Pip zwanger is ..... Spannend!  Deze week weegt Pip 36.1 maar ze eet minder door de misselijkheid dus dan is het normaal dat ze iets afvalt.

Dag 26/30

De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de baarmoeder verdeeld.

Vol Spanning aan het wachten voor de Echo

Even het buikje scheren voor de Echo


                                    Super nieuws! Pip is zwanger!!

                                                        Pupje Pip 

                                                  Dracht echo Pip
Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.


Pip zit alweer in week 5 en is nog steeds wel moe. Haar eetlust is gelukkig weer  helemaal terug. Pip begint ook al aardig dik te worden. 8 april maken we een foto om te kijken hoeveel pupjes Pip gaat verwachten. We zijn erg benieuwd. Pip is ook aangekomen Ze weegt nu 37.3   

Zesde week

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let weer op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelf verzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.

pip is niet veel veranderd deze week in vergelijking tot vorige week. Wel veel beschermende over haar buik tegenover andere honden.

Pip weegt nu 38,3

Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

 De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.


Vandaag zijn we naar de dierenarts geweest voor een echo Pip zit nu op dag 49! En de dierenarts telde er zeker 6 ! De foto's waren niet heel duidelijk dus het blijft toch nog iets een verassing. Pip zit haar buik nu wel in de weg. De werpkist staan al in de huiskamer klaar zodat ze er vast aan kan wennen. 
Achtste week

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.

De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ al klaar wat eventueel nodig is voor de bevalling.

Dag 62/63

Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.


Pip is nog niet veel veranderd in vergelijking tot vorige week. Wel weegt ze nu 42,5 dus ze is aardig aangekomen. Ze gaat nu vaak in de nest box liggen dus dat is wel fijn. Nog een weekje wachten en dan zijn de pupjes er :)


Negende week

Dag 63

Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. Let goed op de teef, vooral als het te lang duurt. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts berichten, op z’n laatst de 66ste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder en kinderen te redden.      


Pip is erg onrustig en haar buik zit haar duidelijk in de weg! Ik heb het gevoel dat het niet lang meer gaat duren! En dat ze al met haar voor weeën bezig is.  Ze eet niet meer. Haar temp is gedaald van 38.5 naar 37.0 graden. Ze is aan de diarree en erg pieperig allemaal tekenen dat de bevalling nadert !