We hebben maandag 3-9  progesteron geprikt bij Pip en de uitslag was een  progesteron 2,7 nmol/L. delen door 3,18 > is 0,85 ng/ml. Dat is zo laag dat we besloten hebben vrijdag pas weer de progesteron te bepalen. Vrijdag was de progesteron 12 nmol - is 3,77 daarin zien we een stijging en dat betekend dat de ovulatie er aan komt. In overleg met de dierenarts is besloten op Pip maandag te laten dekken en dan woensdag voor de 2e dekking. Zodra de dekking heeft plaatsgevonden zal ik dit hier natuurlijk gelijk melden.


De dekking is gelukt op maandag 10 en woensdag 12 september. Maandag 8 september zal de echo plaatsvinden en dan weten we zeker of Pip zwanger is. Als de natuur het toelaat zal pip rond 12 november bevallen.

 

 Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.


Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.


Ik merk dat Pip nu al een hangbuikje krijgt. Dat is natuurlijk al erg snel  en hoeft niet te betekenen dat ze zwanger is maar het valt wel duidelijk op. Wij zijn erg benieuwd of Pip zwangre is. 5 november krijgt Pip een echo en dat weten we zeker of Pip zwanger is.


Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.


Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.